..

Despre Turcia




"Cateva locuri din patrimoniu UNESCO aflate in Turcia"

1.Pamukkale--O minune realizata de natura. Apa termala bogata in carbonat de calciu, odata ce iese la suprafata reuseste sa faca aceste minunate terase. Cand izvoraste apa este foarte fierbinte dar pe masura ce curge, ajunge la 33 de grade. Daca ajungeti sa va imbaiati acolo nu uitati ca inainte cu 2000 de ani acolo a facut baie si regele Attalid.


2. Göreme parcul national Cappadochia---Loc in care se inpleteste natura cu istoria. Locul care a gazduit multe civilizatii de-a lungul secolelor s-a format ca urmare a eroziunii straturilor vulcanice.


3.Situl arheologic Hattusha--Hattusa fosta capitala a imperiului Hittile, este notabila pentru organizarea urbana, tipurile de constructii care s-au pastrat.
Orașul s-a bucurat de o influență considerabilă în Anatolia și nordul Siriei în mileniul doi î.Hr.
4. Zona istorica a Istanbulului--Acest oraș care leagă Europa de Asia peste Bosfor a jucat un rol esențial în ridicarea și căderea imperiilor mondiale.


 5. Muntele Nemrut-- Este un munte inalt de 2134 metri, aflat in partea de sud-est a Turciei. In anul 62 i.e.n., Regele Antioh I Theos din Commagene a construit aici un mormant flancat de statui gigantice. Dupa construirea sa, capetele statuilor s-au rasturnat de pe trupurile acestora si sunt imprastiate in toata zona.



6.Troia-- Războiul troian este un conflict militar celebru al Antichității, care i-a avut ca protagoniști pe eroii ahei și inamicii acestora, locuitorii orașului Troia din Asia. Conform mitologiei grecești, neînțelegerea ar fi izbucnit după ce Paris, prințul Troiei, ar fi răpit-o pe Elena, soția lui Menelaus, regele Spartei. Ca o ultima incercare de reusita s-ar fi folosit de renumitul cal troian. Deși neconfirmată istoric, legenda Războiului Troian este una din cele mai importante teme ale literaturii Greciei Antice, mai ales datorită celor două mari epopei, Iliada și Odiseea, atribuite lui Homer.  Astazi in orasul  Çanakkale, se afla si calul folosit in 2004 pentru turnarea filmului Troia cu Brad Pitt.


"Cinci lucruri interesante despre Turcia"

1. Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci

2  Ceaiul este o parte foarte importantă a culturii turcești și este băutura calda cea mai consumata în Turcia. În 2004, Turcia a avut cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor.   Exact 2,5 kg de ceai pe persoană. 

3  Muntele Ararat este cel mai înalt munte din Turcia, are 5137m și acolo a naufragiat corabia lui Noe.

4  Turcii au fost primii care au adus lalelele din Himalaia și au început să le cultive ca plante ornamentale. Lucru care s-a petrecut în urmă cu aproximativ 1.000 ani.

5  Europenii au gustat cafeaua pentru prima data in anul 1573, adusa de un neamt,  Leonhard Rauwolf  din orasul Halep. Comertul cu cafea s-a dezvoltat prin Venetia unde era adusa din Imperiul Otoman.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu